Anyagok

Szemlélet

Napjainkban elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóság ne szerepeljen bármilyen profilú vállalkozás törekvései között. A fogalom definíciója, a „kevesebbet ártani” hozzáállásról, a „több jót tenni” felé tolódott el. Ennek megfelelően igyekszünk mi is alkotni, és folyamatosan fejlődni a témában.

Anyagok

Egyáltalán nem használunk állati alapanyagokat, hiszen azon túl, hogy a bőripar kiemelten környezetszennyező, súlyos állatjóléti jogok is sérülnek. Az általunk használt vegán bőrök poliuretán alapúak, melyek előállítása kevésbé árt a környezetnek, mint a bőr előállítsa (forrás: Higg Materials Sustainability Index).

Anyagbeszerzés

Anyagválasztás során a kedvezőbb előállítási jellemzőkkel rendelkező poliuretánt részesítjük előnyben. Az anyagok tulajdonságain túl alapvető fontosságú a gyártó, és annak fenntarthatósági törekvései. Olyan gyártóktól rendelnünk, akik tesznek a saját káros anyag kibocsátásuk csökkentéséért, tisztítják és újra felhasználják a vizet gyártás közben, és/vagy valamilyen egyéb kezdeményezéssel tesznek a környezetért (pl. faültetési programok). Anyagainkat hazai nagykereskedőkön keresztül szerezzük be, lehetőleg náluk már készleten lévő anyagok közül választva, ezzel is támogatva a hazai vállalkozásokat és csökkentve az extra karbonkibocsátást.

Gyártás

Etikus előállítás

A nagyobb divatmárkákkal szemben a kis brandeknek az az egyik előnye, hogy termékeiket biztosan hazai szakemberek segítségével készítik el. Ez nálunk sincsen másképp. Vannak fazonok, amit maga a designer készít el, hiszen az alkotás öröme nem áll meg a modellek tervezésénél, míg más táskák hazai varrónők keze munkáját dicsérik.

Durábilitás

Minden fazont a hozzá megfelelő anyaggal merevítünk, hogy erősítsük a strapabíróságát. Esszenciális, hogy a modelljeink technikai jellemzőit a megfelelő használathoz igazítsuk.

Javítás

Akkor tudjuk a termékeinkkel a fenntarthatóságot támogatni, ha elérjük, hogy minél tovább hordják azokat. Ezt olykor kisebb nagyobb javításokkal lehet növelni, így mi is arra sarkallunk mindenkit, hogy sérült, túlszeretgetett esc táskáját hozza el hozzánk, és visszaállítjuk az eredeti állapotát, vagy új megoldásokkal de biztosan megmentjük azt.

Csomagolás

A csomagolásban is fontos a zero waste elve: gyűjtjük a korábban már használt kartondobozokat, amiket mi szabunk megfelelő csomag méretre, majd papír alapú ragasztószalaggal rögzítjük az oldalakat.

Szabászati hulladék minimalizálása​

Egy divat márka, legyen bármennyire is fenntartható szemléletű, eszméletlen sok hulladékot termel. Az anyagok szabásával keletkező apró darabkák, az úgynevezett textil hulladékok, amik legtöbb esetben méretük végett nem kerülnek felhasználásra. Ezek az egyébként minőségükben hibátlan darabok súlyosan terhelik a környezetet, holott egy kis kreativitással és kellő elszántsággal jelentősen csökkenteni lehet a feleslegesen termelt mennyiségüket.

Az esc-nél személyes missziónknak tekintjük a szabászati hulladék csökkentést, így nálunk nincsen kidobott anyagdarabka. A táskák szabásából keletkező nyeseteket szín szerint gyűjtjük, és zero waste táskáink előlapjához használjuk fel őket. Ezeket a darabokat nem alakítjuk, vagy szabjuk formára, ahogyan az adott modell szabása során keletkeztek, úgy használjuk fel mi is a későbbiekben.
Egy zero waste táska lapjának az összeállítása a következő folyamatok mentén zajlik: a már korábban összegyűjtött nyesetek közül teljesen véletlenszerűen kiveszünk egy vagy két maroknyit, melyeket egyesével gondosan kivasalunk. Ezt követi az anyag-puzzle. Ekkor a random módon kiválasztott méreteket és formákat elkezdjük egymás mellé helyezni, hogy azok a legoptimálisabban illeszkedjenek a sablonunkhoz. Ha közelítőleg kiraktuk a darabkákból az adott táskához szükséges méretet és formát, elkezdjük egyesével összevarrni a darabokat. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a táska lap mérete továbbra is megfelelő e.
Egy zero waste táska lap elkészítése nagyon időigényes folyamat. nagy méret esetén 1 egész napot is igénybe vehet. A végeredmény viszont minden esetben egyedi, és megismételhetetlen.

Te is segítheted a zero waste missziónkat

Ezen túl a felesleges hulladék csökkentés nem korlátozódik csupán a saját szabászati hulladékainkra, hanem szeretnénk kiterjeszteni a missziónkat, és bevonni Titeket is. 

A táskák mellett már régóta terv az esc ruhavonal elindítása, ahol nagyon nagy hangsúlyt kapnak a pre loved darabok újrahasznosítása. A jelenleg még pilot státuszban lévő projekt előkészítései zajlanak, és ebben most Ti is tudtok segíteni. Úgy gondoljuk, hogy használt ruhadarabok újra felhasználása akkor a legfenntarthatóbb, ha azokat nem secondhand üzletekben vásároljuk, hanem a háztartásokban felhalmozódott felesleges ruhaneműket gyűjtjük össze.
Egyre nagyobb gond a fast-fashion modell térnyerése miatt felhalmozott lakossági ruha szemét, amire mi megoldást szeretnénk nyújtani: szezonális kollekcióval szeretnénk a felajánlott ruhákat beépíteni az új modellekbe. Ez nem ruhaátalakítást jelent, hanem megadott tervek mentén ötvöznénk az újonnan vásárolt textilt, a felajánlott ruhák anyagával. Ezzel a technikával minden egyes darab egyedi lenne, csupán kis széria készülhetne minden modellből.

Az így keletkező szabászati hulladékokat díszpárnák töltőanyagaként használjuk majd fel, illetve textil hulladékokkal foglalkozó vállalkozások számára juttatjuk el.

A ruhaküldés pontos szabályait az alábbi linken olvashatjátok: